جرم گيری دندان ها از جمله مواردی است كه حواشی زيادی پيرامون آن مطرح است و از طرفی يكی از مهم ترين اقدامات در حوزه دهان و دندان به شمار می رود. در صورت عدم نظافت و رعايت نكردن بهداشت دندان مواد غذايی به جامانده در بين دندان ها تبديل به پلاک دندانی می شوند كه اين پلاک ها عامل اصلی پوسيدگی دندان ها به شمار می روند. اين پلاک ها علاوه بر دندان قادر هستند كه لثه را نيز تحت تاثير قرار دهند و مشكلاتی را در لثه ها هم به وجود آورند. همان طور كه در مقالات قبلی هم بارها گفته شد رعايت بهداشت دهان و دندان اصلی ترين روش از بين بردن پلاک ها به شمار می رود.
جرم گيری دندان
در خصوص رعايت موارد بهداشتی هم بايد گفت مسواک زدن از اهميت بسيار بالايی برخوردار است اما فضاهايی وجود دارند كه مسواک قادر به پاكسازی آن ها نيست به همين جهت حتما بايد در كنار مسواک از نخ دندان هم استفاده شود. با همه اين اوصاف معمولا توصيه می شود كه حداقل هر 6 ماه يكبار جهت جرم گيری دندان به كلينيک دندانپزشكی مراجعه شود تا اقدامات لازم جهت از بين بردن پلاک ها صورت بگيرد. البته اين مراجعه دوره ای برای چک و بررسی كلی دندان هاست و به نوعی چكاب است تا اگر مشكلی وجود دارد برطرف و از بروز مشكلات حادتر پيشگيری شود.
در جرم گيری دندان با استفاده از يک قلم مخصوص پلاک های دندانی از روی دندان ها برداشته می شود. در خصوص جرم گيری دندان و اهيمت آن بايد گفت كه لايه های سخت و به نوعی رسوباتی كه به دندان ها چسبيده است از راه جرم گيری پاكسازی می شود. نكته ای كه در اين جا مطرح است اين است كه اين لايه با مسواک زدن و استفاده از نخ دندان از بين نمی رود و تنها راه ممكن برای پاكسازی جرم گيری است.
همان طور كه در اوايل مطلب هم اشاره شد شايعاتی بسياری در مورد جرم گيری دندان ها مطرح است به طوری كه بعضی معتقد اند جرم گيری روش بسيار نامناسبی است و به نوعی با جرم گيری دندان ها حساس می شوند و بايد به صورت مداوم اين رويه تكرار شود. اين ديد تا جايی درست است كه بعد از جذم گيری دندان فرد به كلی بهداشت دهان و دندان را رها كند؛ اما با رعايت موارد بهداشتی چنين مواردی رخ نمی دهد به علاوه اينكه جرم گيری درمانی هميشگی نيست و با مرور زمان ممكن است فرد به جرم گيری مجدد نياز پيدا كند.
علاوه بر اين برخی افراد تصور می كنند كه با جرم گيری در واقع لايه ای از دندان برداشته می شود يا به نوعی دندان تراشيده می شود در حالی كه اين تصور كاملا اشتباه است و در جرم گيری هيچ آسيبی به دندان نمی رسد و صرفا پلاک های دندانی از سطح دندان پاكسازی می شود. اين پلاک ها به علت اينكه دارای لايه های مختلف هستند و مدت زمان زيادی روی دندان ها باقی مانده اند به نوعی سخت و سفت شده اند كه راهكاری غير از جرم گيری وجود ندارد.
پس از جرم گيری احساس خلا ميان دندان ها شكل می گيرد كه كاملا طبيعی است و به علت برداشته شدن پلاک ها از ميان دندان ها اين احساس به وجود می آيد. در واقع اين پلاک ها به قدری تجمع دارند كه برداشتن آن باعث ايجاد احساس فضای خالی بين دندان ها می شود.
بعد از جرم گيری ممكن است دندان ها به سرعت زرد شوند كه علت آن برداشته شدن پلاک ها است و توصيه می شود برای كنترل اين روند حتما مواردی از جمله مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، استفاده از دهان شويه ها، عدم استعمال دخانيات، خوردن نوشيدنی های رنگی با نی، استفاده حداقلی از نوشيدنی های كافئين دار مثل چای، نسكافه و نوشابه رعايت شود. در واقع بايد مراقبت هايی صورت گيرد تا از زرد شدن دندان ها بعدی از جرم گيری جلوگيری شود.