با رادیوگرافی دندان و مراحل آن آشنا شوید
رادیوگرافی دندان چیست و چگونه انجام میشود؟ با مراحل انجام رادیوگرافی آشنا هستید؟ انجام رادیوگرافی بستگی به شرایط بیمار از نظر سن، سلامت جسمانی، داشتن سابقه بیماریهای مختلف و یافتههای بالینی دارد. به دلیل استفاده از اشعه ایکس در رادیوگرافی ترجیحا باید این کار به صورت مقطعی انجام شود. رادیوگرافی بیشتر برای گرفتن تصاویر از استخوانها، دندانها و بافتهای نرم دهان انجام میشود. در ادامه این مطلب از سایت دکتر حسین بهمنی با ما همراه باشید تا در مورد رادیوگرافی دندان بیشتر بدانید.
رادیوگرافی دندان و نحوه انجام آن
رادیوگرافی دندان یکی از روشهای سریع برای تشخیص پوسیدگی و آبسه دندان، مشکلات فک و دهان و … است. در این روش که با استفاده از اشعه ایکس انجام میشود تصاویری از دهان و دندان برای بررسی مشکلات و بیماریهای احتمالی آنها گرفته میشود. مواردی که هنگام رادیوگرافی نیاز به بررسی دارد شامل سن، سلامت جسمانی، وجود نشانههای بیماری دهان و دندان، سابقه ابتلا به بیماریهای لثه و پوسیدگیهای دندانها است. دستگاههای رادیوگرافی به دو دسته داخل دهانی و خارج دهانی تقسیم میشود.
مراحل انجام رادیوگرافی
این روش توسط دندانپزشک و در مطب انجام میشود. در ابتدا بیمار به حالت نشسته قرار میگیرد و با استفاده از یک پیشبند سربی بدن فرد را میپوشانند. این پیشبند باعث حفاظت بدن بیمار در برابر پرتوهای رادیوگرافی میشود. استفاده از یقهبند برای در امان ماندن غدد تیروئید از پرتوهای رادیوگرافی هم انجام میشود. تکنسین با استفاده از یک تکه پلاستیک یا مقوا که روی دندانهای بیمار قرار میدهد اقدام به ذخیره کردن فیلم رادیوگرافی میکند. بعضی از دستگاههای پیشرفته رادیوگرافی دوربین دارند که با چرخاندن سر بیمار از تمام دندانها عکس گرفته میشود. تصاویرو فیلمی که از دندانها گرفته میشود قابلیت ذخیره شدن روی کامپیوتر را دارند. استفاده از رادیوگرافی برای عکس دندان نسبت به عکسبرداری دندانپزشکی اشعههای مضر کمتری دارد.
رادیوگرافی داخل دهان
یکی از رایجترین رادیوگرافیها نوع داخل دهانی آن است که جزئیات بیشتری را نمایش میدهد. از کاربردهای مهم این رادیوگرافی میتوان به تشخیص پوسیدگی دندانها، بررسی ریشه دندان، بررسی وضعیت دندانی که در حال رشد است و مشاهده سلامت استخوانهای دهان اشاره کرد.
رادیوگرافی خارج دهانی
در این نوع رادیوگرافی عکس از بیرون دهان گرفته میشود. در این روش نوار خارج دهان قرار داده میشود و علاوه بر اطلاعات در مورد دندان از فک و جمجمه هم عکس گرفته میشود. کاربرد این رادیوگرافی بیشتر برای تشخیص بیماریهای فک و جمجمه است. از دیگر کاربردهای رادیوگرافی خارج دهانی میتوان به بیماریهای دندان، بیماریهای دهان و بررسی رشد دندانها، شناسایی رابطه بین فک و دندان و مشاهده استخوانهای صورت اشاره کرد. این نوع جزئیات دندان را به خوبی نشان نمیدهد و برای بررسی مشکلات دندان کاربرد کمتری دارد.
مزایای رادیوگرافی دندان
این روش نسبت به روشهای قدیمی مانند اشعه ایکس و آنالوگ مزایای بیشتری دارد. در رادیوگرافی دیجیتال قسمتهای پوسیده دندان که پنهان هستند و بیماریهای لثه مشخص میشود. همچنین عفونتهای موجود در استخوانهای دهان و وجود کیستها به وسیله رادیوگرافی کاملا مشاهده میشود. وجود تومور و ناهنجاریهای رشد دندانها نیز با این روش به خوبی قابل تشخیص است. از این نوع رادیوگرافی به راحتی میتوان با کمک کامپیوتر استفاده کرد و تصاویر را به صورت الکترونیکی مشاهده نمود.
عوارض رادیوگرافی دندان
استفاده از رادیوگرافی برای تمام افراد چه باردار و غیر باردار، پیر و جوان و کودک مشکلی ایجاد نمیکند. با استفاده از پیشبند سربی به مقدار قابل توجهی اشعه ایکس رادیوگرافی را کاهش میدهند. خانمهای که در حال شیردهی هستند و یا قصد بارداری دارند برای انجام رادیوگرافی منع ندارند و میتوان این کار را انجام دهند.
نتیجه گیری
رادیوگرافی دندان یکی از مطمئن و ساده برای تشخیص بیماریهای دهان و دندان، بررسی پوسیدگیهای دندان و بافتهای نرم دهان است. با استفاده از رادیوگرافی داخل دهانی میتوان تمام دندانها را با جزئیات و واضح دید. همچنین مشکلات و بیماریهای لثه با استفاده از این روش به خوبی شناسایی میشود. دکتر حسین بهمنی یکی از بهترین دندانپزشکان کشور هستند که در یک کلینیک تخصصی دندانپزشکی شمال تهران مشغول به فعالیت میباشند.