تغذيه و رژيم غذايی تاثير زيادی بر سلامت و كاركرد اعضای بدن دارد كه دندان ها هم از اين قضيه مستثنی نيستند. در واقع نقش تغذيه در سلامت دندان نقشی كليدی، حساس و مهم است به طوری كه اگر ناديده گرفته شود آثار زيان باری برای فرد به دنبال دارد. در اين يادداشت كوتاه قصد داريم در خصوص نقش تغذيه در سلامت دندان و حساسيتی كه دارد مطالبی را بيان كنيم.
نقش تغذيه در سلامت دندان
برای اينكه فرد از دندان هايی سالم برخوردار باشد لازم است تا حتما در كنار رعايت بهداشت دهان و دندان، تغذيه را نيز مورد توجه قرار دهند. در حالت كلی يک برنامه غذايی مناسب كه متشكل از مواد غذايی حاوی كلسيم، پروتئين، ميوه و سبزيجات و… باشد می تواند سلامت دندان ها و لثه را تا حد بالايی تضمين كند.
مصرف يعضی خوراكی ها از جمله قند تاثير بسيار بدی روی دندان ها دارد و می تواند موجب پوسيدگی دندان ها شود به همين جهت در مصرف آن بايد جانب احتياط را رعايت كرد. در واقع هر ماده غذايی كه دارای مقدار زيادی قند و نشاسته باشد باعث افزايش اسيدهايی می شوند كه عامل اصلی پوسيدگی دندان ها و از بين رفتن لايه رويی دندان ها هستند. علاوه بر موارد گفته شده تغذيه نامناسب باعث افزايش و پيشروی بيماری های دهان و دندان از جمله پريودنتال می شود. بنابر آنچه گفته شده افراد برای سلامت دندان ها نياز به تغذيه مناسب دارند و اين موضوع در مورد كودكان و نوجوانان از اهميت بالاتری برخوردار است.
استفاده از مواد غذايی كه حاوی كلسيم است در سلامت دهان و دندان نقش اساسی دارند و موجب استحكام دندان ها می شوند. از طرفی فسفر و ويتامين c هم در سلامت دندان ها موثر هستند به همين جهت لازم است تا در طول روز مورد استفاده قرار بگيرند. در واقع افراد می توانند با انتخاب تغذيه مناسب از بروز بيماری های دهان و دندان از جمله سرطان دهان جلوگيری كنند به همين جهت حتما بايد به موضوع تغذيه به عنوان يک عامل مهم در سلامتی دهان و دندان اهميت داده شود.
خوراكی های مضر برای سلامت دهان و دندان
با توجه به مطالب گفته شده در بالا، در اين بخش به خواركی ها و مواد غذايی می پردازيم كه برای سلامت دهان و دندان ها مضر هستند و در مصرف آنها بايد احتياط كرد. البته اين به اين معنا نيست كه اصلا نبايد از اين خوراكی ها استفاده كرد بلكه بايد از مصرف بی رويه آنها جلوگيری كرد. نكته ای كه در خصوص اين مواد غذايی مطرح است اين موضوع است كه بخش زيادی از اين خوراكی ها به ويژه نوشابه، شكلات و شيرينی طرفداران زيادی دارد و بسياری از افراد اين خوراكی ها را در طول روز مصرف می كنند.
- مواد غذايی چسبنده مانند ژله، پاستيل، كشمش، عسل و…
- خوراكی های شيرين مانند شكلات، شيرينی و…
- نوشابه
- نوشيدنی های ميوه ای
- خوراكی ها و نوشيدنی های اسيدی مانند آب پرتقال ، ليمو ، سس سالاد و…
نتيجه گيری
اگر بخواهيم جمع بندی از موضوع نقش تغذيه در سلامت دندان داشته باشيم بايد گفت كه تغذيه يک عامل مهم در سلامت دندان ها محسوب می شود و لازم است به طور جدی به آن توجه شود. متاسفانه در دنيای امروز و با توجه تغيير سبک زندگی ها با خوراكی هايی مواجه هستيم كه آسيب جدی به سلامت فرد وارد می كنند و در طولانی مدت آثار زيان باری را به وجود می آورند. از اين بدتر اين است كه مصرف اين خوراكی ها در جوامع مختلف بسيار بالاست و تقريبا تبديل به جزئی از عادت های غذايی روزانه بسياری از انسان ها شده؛ از همين رو لازم است تا تجديدنظر هايی در اين زمينه صورت بگيرد. طرف ديگر ماجرا حذف خوراكی هايی است كه تاثير بسيار مطلوبی روی سلامت دندان ها دارند و مصرف آنها به نوعی سلامت دندان ها را تضمين می كنند. حذف اين مواد غذايی دلايل مختلفی دارد اما بايد بدانيد كه اين كار به هيچ وجه صحيح نيست و حتما لازم است اين خوراكی ها را در رژيم غذايی قرار داد.