انواع کامپوزیت دندان

محتوای جدول

یکی از روش‌های اصلاح خط لبخند، کامپوزیت دندان است. انواع مختلفی از کامپوزیت وجود دارد که دندان‌پزشکان با توجه به نیاز شما از آن استفاده می‌کنند. کامپوزیت دندان فقط به‌منظور زیبایی انجام نمی‌شود و در مواردی جنبه درمانی دارد. با استفاده از کامپوزیت دندان می‌توان پوسیدگی دندان، دندان‌های فاصله‌دار و مواردی از این قبیل را درمان کرد. در دندان‌های فاصله‌دار، دندان ظاهر زیبایی ندارد و با گیرکردن مواد غذایی باعث درد در دندان می‌شود، به همین دلیل دندان‌های فاصله‌دار نیاز به کامپوزیت دارند. دکتر حسین بهمنی بهترین دکتر کامپوزیت دندان در ایران می باشد.

انواع کامپوزیت دندان چیست؟

همان‌طور که گفتیم کامپوزیت دندان انواع مختلفی دارد. مانند: کامپوزیت قدامی، کامپوزیت خلفی، کامپوزیت مایع، کامپوزیت یونیورسال، کامپوزیت بالک فیل، کامپوزیت ارتودنسی، کامپوزیت ماکروفیل، کامپوزیت میکروفیل، کامپوزیت هیبریدی، کامپوزیت‌های نانو فیل و بولک. هرکدام از انواع کامپوزیت‌ها، با توجه به‌اندازه ذرات آن‌ها مقاومت خاصی دارند، و این باعث می‌شود که کاربرد متفاوتی نسبت به هم داشته باشند. ذرات این مواد تعیین می‌کند، که آیا این نوع از کامپوزیت در برابر سایش مقاوم است؟ یا خیر؟ یا در برابر فشار چگونه از خود مقاومت نشان می‌دهد. در ادامه تمامی انواع کامپوزیت را بررسی خواهیم کرد و خواهیم گفت که هرکدام در چه قسمت کاربرد دارند.

 کامپوزیت دندان قدامی

این نوع از کامپوزیت دندان به کامپوزیت‌های زیبایی مشهور است. از کامپوزیت قدامی برای اصلاح طرح لبخند استفاده می‌شود. بزرگ‌ترین ویژگی که کامپوزیت قدامی دارد، امکان تغییر رنگ دندان، تغییر شکل و اندازه دندان، بدون نیاز به تراش زیاد مینای دندان است. همچنین بد نیست بدانید، دندان‌های جلو، دندان قدامی نامیده می‌شوند.

 کامپوزیت دندان خلفی

ابتدا برای درک بهتر متن باید بدانید دندان‌های خلفی، همان دندان‌های آسیاب هستند و وظیفه جویدن غذا را بر عهده‌دارند.

امروزه با پیشرفت علم در بحث کامپوزیت دندان، آن‌ها کم‌کم جایگزین آمالگام می‌شوند. زیرا آمالگام به علت رنگ متفاوت از دندان، استقبال کمی را در بین متقاضیان دارد. درگذشته دندان‌های خلفی با آمالگام پر می‌شدند، اما اکنون با کم شدن ریز نشت آن‌ها کم‌کم آمالگام را کنار زده‌اند.

 کامپوزیت دندان مایع

از کامپوزیت‌های مایع برای موارد ترمیمی استفاده می‌شود. این مواد بسیار چسبنده هستند و به دلیل بافتی که دارند به راحتی می‌توانند وارد حفره‌های دندان شوند و تمام آن را پوشش دهند.

 کامپوزیت دندان یونیورسال

این نوع از کامپوزیت‌ها نیز برای زیبایی دندان خلفی و قدامی استفاده می‌شوند. کامپوزیت‌های مایع به‌صورت سرنگ، مایع و کپسول وجود دارند. که دندان‌پزشکان بسته به نیاز خود آن‌ها را تهیه می‌کنند.

کامپوزیت دندان بالک فیل

کامپوزیت‌ها به‌صورت لایه‌ای روی دندان قرار می‌گیرند تا روند کامپوزیت دندان به بهترین شکل انجام شود. اما کامپوزیت بالک فیل به‌گونه‌ای طراحی‌شده‌اند که تنها در یک مرحله روی دندان قرار بگیرند. ویژگی کامپوزیت بالک فیل، صرفه‌جویی در وقت و روند ساده‌ترمیم آن است.

کامپوزیت ارتودنسی

همان‌طور که از نامشان پیداست. کاربرد کامپوزیت ارتودنسی، برای درمان ارتودنسی استفاده می‌شود. ازجمله‌ این درمان‌ها می‌توان به چسباندن براکت‌ها، اتصال باند ارتودنسی و… اشاره کرد. این نوع کامپوزیت از نوع ونیر لایت کیور می‌باشد و درنتیجه فلوراید آزاد می‌کند و به‌صورت سرنگ و خمیر استفاده می‌شود.

انواع کامپوزیت دندان ماکروفیل

کامپوزیت ماکروفیل، در ابتدای ورود، طرفداران زیادی را به خود جذب کرد. چراکه اولین کامپوزیتی بود که وارد بازار شد. اندازه ذرات ماکروفیل‌ها چیزی حدود 10 میکرومتر الی 50 میکرومتر بود. کم‌کم با رشد و پیشرفت علم دندان‌پزشکی در دنیا کامپوزیت‌هایی با ذرات ریزتر ساخته شدند. زیرا به علت درشت بودن ذرات کامپوزیت ماکروفیل، دندان‌های کامپوزیت شده به‌شدت در معرض لک شدن و خراشیدگی قرار می‌گرفتند. از ویژگی خاص این نوع از کامپوزیت می‌توان به استحکام و مقاومت بالای آن اشاره کرد، به این دلیل در مواد تشکیل‌دهنده کامپوزیت 70-80 درصد مواد فلز آلی وجود دارد.

کامپوزیت میکروفیل

کامپوزیت میکروفیل در دهه 70 وارد میدان شد. به دلیل ریز بودن ذراتشان ظاهری بسیار لطیف، زیبا و براق دارند. قطر این ذرات 1% الی 4% میکرومتر است و به همین دلیل مانند ماکروفیل ظاهر خشن و سختی ندارند. این مواد ضریب کشسانی کمی دارند و درنتیجه انعطاف‌پذیری بالایی دارند. انعطاف‌پذیری سبب می‌شود مواد کامپوزیت، پیوند خوبی با دندان ایجاد کنند. و همچنین این کامپوزیت در برابر سایش بسیار مقاوم است.

کامپوزیت هیبریدی

کامپوزیت هیبریدی، ترکیبی از هر دو کامپوزیت ماکروفیل و میکروفیل است. پس درواقع در برابر سایش و ‌فشار مقاوم‌تر است. کامپوزیت هیبریدی می‌تواند سطح‌ تراش را به حداقل برساند و به‌راحتی نواقص را پر کند. ذرات این مواد نیز بسیار ریز است، و به همین دلیل درخشان‌تر می‌باشند و همچنین به دلیل ذرات ریز امکان تجمع پلاک در دندان کم‌تر و باعث افزایش طول عمر کامپوزیت می‌شود.

کامپوزیت دندان نانوفیل

این مواد بسیار ریز هستند و اندازه این ذرات 0.05% تا 1% میکرومتر است. کامپوزیت‌های نانو فیل بسیار چسبنده هستند و می‌توانند به‌راحتی در موارد ترمیمی استفاده شوند. در مواد نانوفیل خبری از زبری سطح نیست و به همین دلیل سایش سطح کمتر شده و درخشندگی طولانی‌تری به دندان می‌دهد. همچنین کامپوزیت نانوفیل به دلیل خواص مکانیکی خوبی که دارد، ماندگاری کامپوزیت را برای دندان‌های قدامی و خلفی تضمین می‌کند. در کامپوزیت نانوفیل رزین آن نرم‌تر است و به همین علت ماندگاری بالاتری دارد. فرمولاسیون این مواد، بسیار مقاوم و شبیه به عاج دندان است و در برابر شکستگی نیز مقاومت خوبی دارد.

کامپوزیت دندان بالک

یکی دیگر از کامپوزیت‌های موجود در بازار، کامپوزیت بالک است. مواد تشکیل‌دهنده این نوع از کامپوزیت، ذرات ریز سیلیس و زیرکونیای تجمعی ساخته‌شده است. این مواد ذرات بسیار ریزی دارند و مقاومت و استحکام آن‌ها در برابر سایش بسیار کم است، این مواد تنها برای پر کردن فواصل دندان مناسب هستند و از تجمع مواد غذایی در بین دندان‌ها جلوگیری می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ویزیت آنلاین رایگان